Dr. Burak KORKMAZ
Aile Hekimi
ANA SAYFA   HAKKIMDA   İLETİŞİM
 
Makaleler
 
Aile Planlaması Yöntemleri
İyot ve İyotun Etkileri
Çocuk KBB Hastalıkları
Çocuklarda Solunum Yolu Hastalıkları ve Korunma Yoları.
Aşırı Sıcaklar Ve Korunma Yöntemleri
Besinlerin Kalori Değerleri
Ağırlık - Boy Persentilleri
Bebeklik Ve Çocukluk Dönemi Rutin Aşı Takvimi
Febril Konvülsiyonlar
Kolorectal Kanserler
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Ve Alınacak Önlemler
İnsanların Kilo Alma İhtiyacının Ya da İsteğinin Birçok Nedeni Vardır.
Meme Kanseri Hakkında
Talasemi (Akdeniz Anemisi)
Besin ve Besin Değişim Listeleri
Aşıların yararları nelerdir?
Çocukluk çağı aşıları neden çok önemlidir?
Aşılar neden çok küçük yaşta yapılıyor?
Çocuğumu aşılatmazsam ne olur?
Kombine aşı ne demektir?
Çok fazla sayıda aşı çocuğumun bağışıklık sistemine yük olur mu?
Kolesterol
   
 
 
 
 
    Talasemi (Akdeniz Anemisi)...
 

Thalassemi , önlemi alinabilir kalitsal geçisli bir kan hastaligidir.
Thalassemi Hastaligi , önlemi alinabilir kalitsal geçisli bir kan hastaligidir. Dogum öncesi erken tani ile önlenebilen genetik geçisli (iki tasiyici ebeveynden çocuklar aktarilan) ciddi bir kan hastaligidir. Bulasici yada bir kanser türü degildir. Kesin bir tedavisi yoktur. Fakat thalassemi hastalarinin, yasam kalitesini arttirmak ve sürdürmek için ömür boyu tedavi gereksinimi vardir.
Thalassemi tasiyicisi iki ebeveynin evlenmesiyle her gebelikte dogacak olan bebegin tasiyici olma riski %50, thalassemi majör olma riski %25 ve saglam bebek olma sansi ise %25 tir.


THALASSEMI'nin Klinik Sekilleri Nelerdir?

A) THALASSEMI MINÖR
Thalassemi tasiyicilari olup hiçbir tedaiye ihtiyaç duymadan hayatlari sürdürebilirler. Thalassemi'nin gelecek nesillere aktariminda rol oynarlar. Bireylerde hafif bir kansizlik gözlenebilir. Bunun demir eksikligi anemisiyle karistirilmamasi gereklidir.
. ÜLKEMIZDE TAHMINEN IKI MILYON THALASSEMI TASIYICISI VARDIR.


B) THALASSEMI INTERMEDIA

Düzenli kan aktarimina gerek duymadan yasayabilen thalassemi hastaliginin (Thalassemi Major'ün) daha hafif bir türüdür. Sikayetler 2-4 yaslarda belirgin olur. Sarilik, dalak-karaciger büyüklügü, büyüme geriligi olabilir. Enfeksiyonlar sirasinda destekleyici kan transfüzyonlarina gereksinim olabilir.


C) THALASSEMI MAJÖR

Thalassemi hastaligi dedigimiz grubu olusturur. Thalassemi'nin agir ve siddetli seklidir. Bu grup bireyler Beta-Thalassemi Majör tanisi ile ömür boyu tedavi görürler.
. Tanisi, tedavisi, seyri ve gelismeleriyle ilgili bilgi asagidadir.


THALASSEMI MAJÖR nasıl anlaşılır ?

Thalassemi hastasi olarak dogan bir bebek dogumda normaldir. 3-4 ayliktan sonra kendileri için gerekli kirmizi kan hücresini (alyuvar) yapamadiklarindan dolayi kansizlik belirtileri ortaya çikar. Çocuklarda; renk soluklugu, istahsizlik, huzursuzluk, karaciger-dalak büyümesi sonucu karin sisligi, sik sik ateslenme, gelisme geriligi görülür.
Hastalik çocugun yapisinda da bozulmaya neden olur. Kemik iligi, kemik içinde genisler ve gereginden çok kirmizi kan hücresi yapmak için ugrasir. Bütün bu çabalar bosunadir. Yaptigi alyuvarlar yeterli hemoglobin tasimazlar ve kemik iliginden disari çikmadan ölürler. Iligin bu asiri çabasi, kemiklerin genislemesine, zayif düsmesine ve seklin bozulmasina neden olur. Yanak ve alin kemikleri firlamaya baslar. Çocugun yüzü, herkesin fark edilebilecegi sekilde karakteristik bir görünüm alirlar.
Tibbi olarak thalassemi tanisi "Hemoglobin Elektroforez" adi verilen kan testi ile konur. "Thalassemi Testi" dedigimiz bu test ayni zamanda tasiyici olup olmadiginizi da belirler.
Thalassemi Testi (Hemoglobin Elektroforezi) Tüm Üniversite hastanelerinde, bazi arastirma hastanelerinde ve bazi özel laboratuarlarda yapilmaktadir.


THALASSEMI MAJÖR'ün tedavisi nedir ?

Tüm kalitsal hastaliklarda oldugu gibi thalassemi majörün de KESIN BIR TEDAVISI YOKTUR. Ancak hastalarin, yasamlarini sürdürebilmeleri ve yasam kalitelerini arttirabilmeleri için ömür boyu tedaviye ihtiyaçlari vardir.

 
 
 
 
Mimar Sinan A.S.M Cennet Çeşme Mh. 3991 Sk. No:6 Karabağlar / İZMİR  
ENERJİDİZAYNEGEDATACENTER
Herhakkı saklıdır ve burakkorkmaz.dr.tr' ye aittir.  |   info@burakkorkmaz.dr.tr