YOĞURT
Enerji: 60 kkal/100 ml
Protein: 3 gr./100 ml
İçindekiler: 1 çay bardağı(100 ml) süt (tercihen UHT veya Pastörize süt)
1 çay kaşığı yoğurt mayası
Hazırlanışı: Süt kaynama derecesinde 5 dakika kaynatılır(UHT veya Pastörize süt ise kaynatmaya gerek yoktur) , yaklaşık 45 c olacak şekilde soğutulur yani el yakmayacak sıcaklığa gelmelidir. Daha sonra 1 çay kaşığı yoğurt mayası eklenir. Üzeri örtülerek oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir.
- 6. aydan sonra tamamlayıcı besin olarak kullanılabilir.
- İstenilen durumlarda mevsimine uygun olarak meyve püreleri veya pekmez eklenebilir.
- Şeker ilavesi yapılmamalıdır.
MUHALLEBİ
Enerji: 60 kkal/100 ml
Protein: 3.3 gr./100 ml
İçindekiler: 100 ml (1 çay bardağı) süt
5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)
Hazırlanışı: Soğuk süt temiz bir kaba konur, 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. İndirdikten sonra şeker ilave edilir.
- Kilolu bebeklere şeker eklemesi yapılmadan verilebilir.
- Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ eklemek yararlıdır.
- Eğer anne sütü yeterli ise (>500 ml/gün),normal şartlarda 1 yaşına kadar ayrıca inek sütü önerilmez ve vermeye gerek yoktur.Muhallebi yapımında inek sütü kullanılacaksa 6 ayın üzerindeki çocuklara 12 aya kadar yarı yarıya sulandırılarak kullanılmalıdır.
- Anne sütü yoksa veya yetersizse önerilen ilk kaynak formula mamalardır.Ancak ailenin sosyoekonomik durumu uygun değilse inek sütü çocuğun ayına göre sulandırılarak kullanılabilir.
SEBZE ÇORBA
Enerji: 208 kkal/100 ml
Protein: 5.4 gr./100 ml
İçindekiler: 1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı tahıl unu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı su
Hazırlanışı: Sebzeler iyice yıkanır, küçük olarak doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu, zeytin yağı, 1 çay bardağı su ve doğranan sebzeler eklenerek pişirilir. Piştikten sonra tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir.
- 8. aydan sonra bu çorbanın içine 1 tatlı kaşığı tavuk eti veya kıyma eklenebilir.
- Çorbalarda et suyu kullanımının hiçbir besleyici değeri yoktur, bu nedenle kullanılmamalıdır.
- Çocuğun alerji öyküsüne göre sebze seçilmelidir. Domates alerjen özelliği olan bir besin olduğu için denenerek verilmelidir.
SÜTLÜ ÇORBA
Enerji: 155 kkal/100 ml
Protein: 4.5 gr./100 ml
İçindekiler: 100 ml (1 çay bardağı) süt
1 silme yemek kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
50 ml domates suyu(evde hazırlanmış)
Hazırlanışı: Bir tencereye süt konur, 1 silme yemek kaşığı pirinç unu, ½ çay bardağı domates suyu veya ezmesi, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek pişirilir.
- Un katılmadığında çok az ekmek içi de ufalanıp yedirilebilir.
- Domates denenerek verilmelidir. Eğer alerjen etki gösterirse domates eklemeden de pişirilebilir.
MERCİMEK ÇORBA
Enerji: 176 kkal/100 ml
Protein: 7.2 gr./100 ml
İçindekiler: 2 silme yemek kaşığı mercimek
1 küçük boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay bardağı su
Hazırlanışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek ve 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip, 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir ve pişirilir.
- Mercimek, kurubaklagil grubuna girdiği için çocuğa 9. aydan önce verilmemelidir.
KÖFTE
Enerji: 70 kkal/100 ml
Protein: 6 gr./100 ml
İçindekiler: 30 gr. yağsız 2 kez çekilmiş kıyma
Çok az ekmek içi
Çok az maydanoz
Hazırlanışı: Ekmek içi ıslatılır, maydanoz ve kıyma ile yoğurulur, ısıtılmış fırında pişirilir.
- Çocuklara verilecek besinlere tuz eklemesi 12. aydan sonra çok az eklenerek yapılmalıdır ve iyotlu tuz kullanılmalıdır.
PİRİNÇLİ KABAK YEMEĞİ
Enerji: 92 kkal/100 ml
Protein: 8 gr./100 ml
İçindekiler: 1 küçük boy kabak
1 küçük boy havuç
¼ orta boy soğan
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Kabak ve havuçlar küp küp doğranır, soğan rendelenir ve zeytinyağı eklenerek tencereye konur. Pirinçleri de ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar su eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir.
SEMİZOTLU ÇORBA
Enerji: 97 kkal/100 ml
Protein: 9 gr./100 ml
İçindekiler: 200 gr. semizotu (5 yemek kaşığı)
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1.5 su bardağı su
Hazırlanışı: Zeytinyağında domates ve semizotu 1-2 dakika pişirilir. Üzerine sıcak su ilave edilir, su kaynamaya başlayınca mercimekler eklenir. 15 dakika kadar pişirilir.
- Mercimek eklendiği için 9. aydan önce verilmemelidir. İstenirse mercimek yerine pirinç eklenerek 9. aydan önce verilebilir.
BESİN DEĞİŞİM LİSTELERİ
Süt Değişimi
- Bir süt değişimi 6 gr. karbonhidrat, 4 gr. protein, 3.5 gr. yağ ve toplam 71.5 kkal enerji içerir.
- 1 su bardağı süt (200ml)
- 1 su bardağı yoğurt (200ml)
- 2 su bardağı ayran (400ml)
- 2 kase cacık (400ml)
1 süt değişimidir.
Et Değişimi
- Bir et değişimi 6 gr. protein, 5 gr. yağ, toplam 69 kkal enerji içerir.
- 1 yumurta büyüklüğünde köfte (30 gr.)
- 1 yumurta büyüklüğünde tavuk eti (30 gr.)
- 1 yumurta büyüklüğünde balık eti (30 gr.)
- 1 küçük boy kemiksiz pirzola (30 gr.)
- 3-4 parça kuşbaşı et (30 gr.)
- 1 orta boy büyüklükte biftek (30 gr.)
- 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gr.)
- ¾ kibrit kutusu kadar kaşar peyniri (20 gr.)
- 1 tane yumurta (50 gr.)
1 et değişimidir.
Kuru Baklagil Değişimi
- Bir kurubaklagil değişimi 15 gr. karbonhidrat, 5 gr protein, toplam 80 kkal enerji içerir.
- 4 yemek kaşığı kuru fasulye (25 gr.)
- 4 yemek kaşığı nohut (25 gr.)
- 4 yemek kaşığı barbunya (25 gr.)
- 4 yemek kaşığı yeşil mercimek (25 gr.)
- 1 kase mercimek çorbası (15 gr.)
1 kuru baklagil değişimidir
Sebze Değişimi
- Bir sebze değişimi 6 gr. karbonhidrat, 1 gr. protein, toplam 28 kkal enerji içerir.
- 1 küçük boy domates (100 gr.)
- 4 orta boy çarliston biber (100 gr.)
- 10 orta boy yeşil sivri biber (100 gr.)
- 2 orta boy yeşil dolma biber (100 gr.)
- 15 yaprak kıvırcık (100 gr.)
- 5-6 yaprak marul (100 gr.)
- 1 küçük boy salatalık (100 gr.)
- 5 orta boy kırmızı turp (100 gr.)
- 1 orta demet maydanoz (75 gr.)
- 3-4 orta boy yeşil soğan (75 gr.)
- 1 orta boy kuru soğan (75 gr.)
- 1 küçük boy kereviz (100 gr.)
- 1/8 orta boy kırmızı lahana (100 gr.)
- 4 yemek kaşığı karnabahar (100 gr.)
- 4 yemek kaşığı kabak (150 gr.)
- 4 yemek kaşığı patlıcan (125 gr.)
- 4 yemek kaşığı ıspanak (150 gr.)
- 4 yemek kaşığı bamya (75 gr.)
- 4 yemek kaşığı taze fasulye (150 gr.)
- 1 orta buy havuç (100 gr.)
- 1 orta boy enginar (100 gr.)
- 4 yemek kaşığı pırasa (150 gr.)
1 sebze değişimidir.
Meyve Değişimi
- 1 değişim meyve 12 gr. karbonhidrat , toplam 48 kkal enerji içerir.
- 1 küçük boy elma (100 gr.)
- 3 adet kayısı (100 gr.)
- 1 küçük boy muz (50 gr.)
- 1 adet taze incir (80 gr.)
- 12 adet kiraz (75 gr.)
- 14 adet vişne (80 gr.)
- ½ adet greyfurt (125 gr.)
- 1 orta boy portakal (100 gr.)
- 1 orta boy limon (100 gr.)
- 1 büyük boy mandalina (100 gr.)
- 15 iri tane üzüm (80 gr.)
- 6 adet yeni dünya (125 gr.)
- 5 tane erik (100 gr.)
- 1 orta boy şeftali (100 gr.)
- 1 orta boy armut (100 gr.)
- ¼ orta boy ayva (80 gr.)
- ½ küçük boy nar (80 gr.)
- 1/8 orta boy kavun (200 gr.)
- 1/8 orta boy karpuz (200 gr.)
- 1 adet kuru incir (20 gr.)
- 3 adet kuru kayısı (20 gr.)
- 5 adet kuru erik (20 gr.)
- 1 yemek kaşığı dolusu kuru üzüm (20 gr.)
- ½ su bardağı dut (60 gr.)
- 1 orta boy kivi (120 gr.)
1 meyve değişimidir.
Ekmek Değişimi
- Bir değişim ekmek 15 gr. karbonhidrat, 2 gr. protein, toplam 68 kkal enerji içerir.
- 1 ince dilim ekmek (25 gr.)
- 1 kase tarhana çorbası (15 gr.)
- 1 kase un çorbası (15 gr.)
- 1 kase şehriye çorbası (15 gr.)
- 1 kase pirinç çorbası (15 gr.)
- 1 kase domates çorbası (15 gr.)
- 1 kase ezogelin çorbası (15 gr.)
- 2 yemek kaşığı pirinç pilavı (15 gr.)
- 2 yemek kaşığı bulgur pilavı (15 gr.)
- 2 yemek kaşığı kuskus (15 gr.)
- 2 yemek kaşığı makarna (15 gr.)
- 2 yemek kaşığı erişte (15 gr.)
- 1 küçük boy patates (90 gr.)
- 2 orta boy kestane (30 gr.)
- 1 avuç beyaz leblebi (20 gr.)
- 1 avuç sarı leblebi (20 gr.)
- 13-15 adet çubuk kraker (18 gr)
- 1.5 tane büyük galeta (20 gr.)
- 4 tane susamlı çubuk kraker (20 gr.)
1 ekmek değişimidir.
Yağ Değişimi
- Bir değişim 5 gr. yağ, toplam 45 kkal enerji içerir.
- 5 adet zeytin (15 gr.)
- 1 tatlı kaşığı zeytin yağı (5 gr.)
- 1 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ (5 gr.)
- 1 tatlı kaşığı margarin (5 gr.)
- 2 adet ceviz içi (8 gr.)
- 5-6 adet fındık (10 gr.)
- 1 avuç ayçekirdeği (10 gr.)
1 yağ değişimidir.
Tatlı Değişimi
- Bir değişim tatlı 5 gr. karbonhidrat, toplam 20 kkal enerji içerir.
- Silme 2 tatlı kaşığı toz şeker (6 gr.)
- 2-3 adet kesme şeker (6 gr.)
- 1 yemek kaşığı reçel, marmelat (10 gr.)
- 1 tatlı kaşığı bal (10 gr.)
- 1 yemek kaşığı pekmez (10 gr.)
1 tatlı değişimidir.
|